Aktívna redukcia hluku s využitím osciloskopu

Spoločnosť Rocket Science využíva najmodernejšie technológie pre aktívnu redukciu rušivého hluku, okrem iného aj osciloskopy značky Rohde & Schwarz RTB-2000.

Rocket Science je hi-tech firma so sídlom vo švajčiarskom Zürichu. Sama seba popisuje ako „švajčiarsky butik pre aktívnu redukciu hluku a vibrácií“. Firma s približne desaťčlenným tímom pracovníkov patrí k špičke v minimalizácii či eliminácii rušivého hluku či vibrácií pomocou umelej inteligencie (AI). Tím Rocket Science vyvíja inovatívne riešenia, ktoré pomáhajú riešiť zložité fyzikálne problémy. Hlavným cieľom firmy je pomocou kreatívnych postupov vytvárať jasne merateľnú pridanú hodnotu pre zákazníkov.

Všetky firemné riešenia majú jeden spoločný znak: Vyžadujú špičkový príjem a spracovanie signálu v reálnom čase a taktiež bezproblémovú spoluprácu softvéru a hardvéru. Kvôli tomu u Rocket Science stavili na preverenú testovaciu a meraciu technológiu firmy Rohde & Schwarz.

Jedným z najväčších úspechov firmy Rocket Science je inštalácia systému aktívnej redukcie hluku (ANC) pre firmu Renergia Zentralschweiz AG, ktorá prevádzkuje najnovšiu a najväčšiu spaľovňu odpadu vo Švajčiarsku. Spaľovňa postavená podľa najnovších ekologických štandardov spĺňa všetky požiadavky na udržateľnosť a stojí vedľa papierne.

Vďaka tomu je možné využiť energiu uvoľnenú pri spaľovaní (až 110 MW) ako elektrinu a teplo pri výrobe papiera a diaľkovom vykurovaní. Lenže po uvedení spaľovne do prevádzky sa ukázalo, že hluk vznikajúci pri spaľovaní na plný výkon je príliš silný.

Spaľovňa tak mohla fungovať len v režime obmedzenej kapacity, čo malo negatívny vplyv na jej ekonomické výsledky. Práve preto Renergia prizvala na spoluprácu firmu Rocket Science, aby vďaka svojim schopnostiam pomohla znížiť hlučnosť komína.

Rocket Science v komíne spaľovne inštalovala systém zložený z mikrofónov, vstavaných počítačov a reproduktorov. Hluk generovaný spaľovaním sa sníma a meria mikrofónmi a následne sa v počítači v reálnom čase analyzuje.

Následne sa uplatňujú postupy na redukciu tohto hluku, o ktorých rozhoduje umelá inteligencia pomocou algoritmov. Celý proces prebieha prakticky okamžite, takže je možné z reproduktorov pustiť tlmiaci signál v rovnakom okamihu, keď sa v komíne generuje pôvodný hluk. Systém prešiel niekoľkomesačným testovaním v zmenšenom modeli komína s mierkou 1:12, aby ho bolo možné optimalizovať.

Obťažujúce emisie hluku z komína spaľovne bolo možné znížiť na nepočuteľnú úroveň. Riešenie je funkčné 24 hodín denne 365 dní v roku.

Osciloskop Rohde&Schwarz RTB-2004

Vo vývoji ANC systému Rocket Science hrá veľmi dôležitú úlohu testovacia a meracia technológia firmy Rohde & Schwarz – aj vďaka nej bolo možné hluk veľmi výrazne redukovať.

Firma Rocket Science ocenila predovšetkým špeciálne vyvinutý 10-bitový A/D konvertor s až štvornásobným rozlíšením oproti konvenčným 8-bitovým typom. Detailný príjem signálu umožnil firme vyvinúť a odladiť kompletné riešenie.

Osciloskop R&S RTB2004 dokáže zobraziť reálne hodnoty signálu aj pri jeho veľmi slabej hodnote rádovo niekoľko mV, a to v celom frekvenčnom rozsahu aj pri 1 mV/div. Citlivé mikrofóny a špičkové A/D prevodníky sú zárukou vysokej presnosti merania v akejkoľvek situácii.

Najlepšia pamäťová hĺbka vo svojej triede sa výborne hodí pri detailnej analýze signálu s vysokou vzorkovacou frekvenciou a dlhými sekvenciami záznamu. K dispozícii je hodnota 10 MSa na kanál, prípadne aj 20 MSa v prekladanom režime.

K úspešnej implementácii projektu prispeli aj ďalšie funkcie, napríklad logický analyzátor, protokolový analyzátor, signálny generátor alebo digitálny voltmeter.

K dispozícii boli aj špeciálne režimy a funkcie ako frekvenčná analýza, maskový test alebo dlhodobý záznam signálu.

Okrem vyššie spomenutých funkcií ponúka osciloskop Rohde & Schwarz R&S RTB2004 aj ďalšie výrazné výhody – prenosné prevedenie, rýchly nábeh v priebehu niekoľkých sekúnd, veľký kapacitný dotykový displej, intuitívnu koncepciu ovládania Rohde & Schwarz a vynikajúci pomer ceny a výkonu.

Pre tím vedený generálnym riaditeľom Philippom Niquillom má spolupráca so spoľahlivými partnermi veľký význam. Firma Rocket Science ocenila aj špičkovú profesionálnu úroveň a podporu miestneho zástupcu Rohde & Schwarz.

Máte záujem o niečo podobné? Zaujímá Vás cena?

Pošlite nám kontakt, ozveme se Vám. Prípadne sme k zastihnutiu tu:

tm@trinstruments.cz

+420 541 633 670

Kontakt

TR instruments spol. s r.o.

     Looking for reseller?

Are you looking for a sales partner?

More info